Belangrijke feiten over het onderhouden van bomen

In elke tuin zijn bomen van groot belang. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en zijn van enorme waarde voor dieren en insecten. Om ervoor te zorgen dat de bomen in uw tuin goed gedijen, is het van belang om ze regelmatig te snoeien.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien onmisbaar. Het is echter een taak die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Voldoende kennis van bomen en gereedschap is essentieel om een boom op een correcte manier te kunnen snoeien. In dit artikel komt aan bod waarom het noodzakelijk is om bomen regelmatig te snoeien en hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Redenen voor het snoeien van bomen

Het kan belangrijk zijn om een boom eens in de zoveel tijd te snoeien om diverse redenen. Bomen groeien onvermoeibaar. Soms groeien bomen in een richting die u niet wilt of niet als mooi beschouwt. De eerste reden om een boom te snoeien is om zijn vorm te handhaven.

Een jaarlijkse snoeibeurt helpt voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen groeit. Door dit te doen, blijft de groei van de boom binnen de gewenste proporties en onder controle. Bomen snoeien kan ook soms nodig zijn vanwege mogelijke gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan.

Het komt voor dat bomen gevaarlijk groeien, in dat geval is het noodzakelijk de boom weer te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die zicht belemmeren of voor obstakels zorgen. Tot slot is er nog de zorg voor het welzijn van uw boom.

Het kan nodig zijn om te snoeien om de boom gezond te houden. Het snoeien kan vereisen dat zieke takken of grote delen van de boom worden weggenomen. Het kan voorkomen dat de gezondheid van de boom in gevaar is door de grootte ervan.

Wat u moet weten over snoeien

Let goed op dat u niet te veel van de boom wegknipt, anders kan de groei van de boom gehinderd worden. Het is belangrijk om maximaal 20% van de blad dragende takken te verwijderen. Om te voorkomen dat er uitlopers ontstaan, is het noodzakelijk om takken aan de basis weg te snoeien. Let goed op dat u niet te dicht op de stam snoeit, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Indien takken dik zijn, is het verstandig om ze in 2 fases te verwijderen. Begin met het zagen van de tak op de gewenste locatie aan de onderzijde. Daarna haalt u de tak weg van bovenaf. Zo zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, wat het gevaar verkleint.

Het snoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien mag niet worden vergeten. Snoei dood hout altijd weg. Let er op dat bij takken die tegen elkaar schuren altijd de zwakste tak gesnoeid moet worden.

Het moment is daar om te beginnen met snoeien!

Nu alle belangrijke voorschriften zijn doorgenomen, kunt u aan de voorbereiding beginnen. Het is slim om de juiste gereedschappen in gereedheid te brengen voor het snoeien. Start met een goede snoeischaar, deze is handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Voor het snoeien van hogere takken kunt u overwegen om een telescopische snoeischaar aan te schaffen. Met een takkenschaar of snoeizaag kunt u dikkere takken moeiteloos verwijderen. Na aankoop van de juiste gereedschappen is het van essentieel belang om het nodige hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Denk eraan om bij het snoeien een ladder en volledig dekkende kleding te dragen. Gebruik ook altijd beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Het is bijna tijd om te starten met het snoeien. Voordat u begint, is het van belang om eerst een plan van aanpak te maken. Voordat u begint met snoeien, is het belangrijk om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Controleer of er risicovolle takken aanwezig zijn die gesnoeid moeten worden.

Door van tevoren te bepalen wat en hoe je gaat snoeien zal het makkelijk en veilig verlopen. Zorg ervoor dat u alle zijden van de boom snoeit, omdat snoeien de groei bevordert en een ongelijkmatige groei kan veroorzaken. Nu is de tijd aangebroken om te beginnen met het snoeien van de boom! Let goed op de regels en zorg ervoor dat u veilig te werk gaat.

Het kan nuttig zijn om een specialist te betrekken bij het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen is een precieze klus die de nodige aandacht vraagt. Als u wilt dat de klus door experts wordt uitgevoerd, dan is dat zeker een oplossing!Bij eventuele vragen of behoefte aan hulp, kunt u Showtuin Nederland bereiken via 0575 211 104.

Snel een medewerker spreken?

Bel 0575 211 104

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Maak uw tuin klaar voor het veranderende klimaat
> Zelf aan de slag in uw tuin met bestrating
> Beitsen voor het beschermen van uw schutting